Sosyal Medya

Güncel

ABD, Türk Akımı’na darbeye hazırlanıyor

Arap Baharı’nı öngören ABD’li enerji uzmanı Edghahl, "Rus-Türk doğal gaz boru hattına bağlı tüm ülkeler ABD’nin hedefinde" dedi.



ABD, Washington’un enerjideki etkisini büyük ölçüde azaltacak ve Avrupa’nın enerjisini kendi kendine yeterli hâle gelmesini saÄŸlayacak olan “Türk Akımı” projesinin hayata geçmesini engellemek için Sırbistan ve diÄŸer birçok ülkede darbe yapmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Bu dikkat çekici uyarı, yıllarca petrol ve diÄŸer enerji kaynakları için çatışmaları araÅŸtıran ve kanlı Arap Baharı’nı öngören ABD’li enerji uzmanı William Edghahl tarafından yapıldı. Edghahl, “Türkiye, Rusya ve Balkanlar’da Ä°lginç Yeni Jeopolitik” baÅŸlıklı yazısında, Rus-Türk iÅŸbirliÄŸi ile inÅŸa edilen Türk Akımı ve diÄŸer ülkelerin bu projeye dahil olmalarının Washington’u rahatsız ettiÄŸini bildirdi.

Ayrıca Edghahl, Rusya’nın Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye ile yapılan doÄŸalgaz anlaÅŸmasının ABD’yi kızdırdığını ve özellikle Sofya ile Belgrad arasındaki iÅŸbirliÄŸine vurgu yaptı. Edghahl, “Bunun sebebi açık. Washington, Avrupa’nın Rusya’dan gaz alımı ve Putin’in Avrupa topraklarındaki nüfusunun güçlenmesine izin vermek istemiyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Edghahl ayrıca Rus-Türk doÄŸal gaz boru hattına baÄŸlı tüm ülkelerin (Türkiye, Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan ve potansiyel olarak Çek Cumhuriyeti) “ABD’nin yumruklarının” hedefinde olduÄŸuna dikkat çekerek, “Türk Akımı” dışında Rusya ve Almanya tarafından uygulanan “Kuzey Akım” projesi zorunlu olarak durdurulduÄŸunu belirtti.

Edghahl, Rusya-Türkiye doÄŸal gaz boru hattına katılmayı planlayan Sırbistan ve diÄŸer tüm ülkelerin “demokratik” deÄŸiÅŸimler için aday listesinde yer aldığını belirtti.

ARAP BAHARI ÖRNEĞİ

Siyasi analist Branko Radun ise bunun Amerika’nın gösteri, protesto, iktidarın zayıflaması ve muhtemel darbeleri kışkırtacağı anlamına geldiÄŸini açıkladı. Radun, “Arap Baharı örneÄŸinde Amerika’nın enerji alanında çıkarlarını savunduÄŸunu gördük. Aynı zamanda Ukrayna’da olaylar yaÅŸandı. Hükûmet, Amerika’nın iÅŸine gelmeyen bir ÅŸeyden bu durumda ‘Türk Akımı’ndan vazgeçirmek için muazzam baskı yapması rolünü üstlenir” dedi.

Sırbistan Ticaret Odası Enerji Uzmanı Lyubinko Saviç de “Güney Akım baskı nedeniyle baÅŸarısız oldu ve tüm uzmanlar bunun arkasında Amerika’nın olduÄŸunu düşünüyor” yorumda bulundu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.